„Jak nie czytam jak czytam”

0
31

7 czerwca, podobnie jak w szkołach całej Polski, odbyła się w CKZiU 4 edycja akcji „Jak nie czytam, jak czytam”.

Nauczyciele i uczniowie spędzili w tym dniu jedną godzinę na wspólnym relaksie
z książką w dłoni. Zebraliśmy się tym razem na sali gimnastycznej, a nie w plenerze, bo pogoda straszyła deszczem. Jako, że chcemy, aby czytanie kojarzyło się młodzieży z czymś przyjemnym, to tematem tegorocznego spotkania uczyniliśmy literaturę z wątkiem kulinarnym, czyli zawierającą opisy przygotowania posiłków i ucztowania.

Wystrój sali oczywiście dostosowaliśmy do tego tematu, a dodatkowo w „przewiązce” zorganizowaliśmy stoły ze zdrowymi smakołykami, którymi można się było do woli częstować oraz wystawkę poświęconą witaminom i potrzebnym naszym organizmom składnikom mineralnym. Nasz biolog- pani Beata Kowalczyk, pedagog- pani Edyta Zwieńczak i opiekun Spółdzielni Uczniowskiej- pani Małgorzata Majdak, chciały w ten sposób, przy okazji czytaniao jedzeniu, zapromować zdrowy styl odżywiania.

Spośród wielu książek z opisami jedzonka, które zgromadziliśmy na tę okazję, przeczytaliśmy na głos fragmenty „Pana Tadeusza”, „Całusków pani Darling”, „Opium
w rosole”, „Łasucha literackiego”, „Ani z Zielonego Wzgórza”, „Czekolady”, „Jednego dnia
z życia Iwana Denisowicza”, „Książki poniekąd kucharskiej” i „Blondynki w Meksyku”.

Organizujące imprezę panie: Krystyna Pyzio, Katarzyna Kocemba i Edyta Zwieńczak serdecznie dziękują nauczycielom, którzy byli lektorami, czyli paniom: Małgorzacie Majdak, Bożenie Polak, Ewie Flak, Małgorzacie Latale,  panu Przemysławowi Chmielowi oraz przedstawicielkom młodzieży: absolwentce, Małgosi Gawędzie i uczennicy kl.2 ts, Martynie Cinal. Wyrażają także podziękowania pani Beacie Kowalczyk i dziewczynom ze Spółdzielni Uczniowskiej za przygotowanie przekąsek i obsługę stoiska kulinarnego oraz Dominikowi Nawrotowi za obsługę nagłośnienia i Paulinie Pomietło 2f za fotografowanie.  (kp)

 

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ